Thursday, 26 December 2013

2 ~ Memperingati Kejadian Tsunami Aceh, 26 Dis 2004 ~
Assalamualaikum wbt.,

Sempena hari ini (26 Disember) iaitu hari tragedi bersejarah yang tidak mungkin dilupakan oleh kebanyakan penduduk dunia terutamanya penduduk di Lautan Hindi (Indonesia, Malaysia, Sri lanka, Thailand, India, etc.). Kejadian alam yang berlaku pada 26 Disember 2004 yang telah meragut lebih 230 000 nyawa terkorban dan melibatkan kehilangan dan kerosakan harta benda yang tidak ternilai..juga kesan psikologi yang berpanjangan..ianya amat sukar dan menyedihkan.

Kenangan lawatan umie ke Banda Aceh dua tahun lepas akan terus terpahat di hati..betapa begitu hebat impak dan kesan tragedi ini di kota kecil ini dan juga terhadap masyarakat dunia lebih-lebih lagi di kalangan penduduk Aceh sendiri yang ada di antara mereka masih tetap berada di dalam keadaan trauma sehingga ke saat ini...Allahu Akbar! Sungguh benar Dia meninggalkan pelbagai iktibar dari tragedi malang ini untuk sama-sama kita renungi..Dia Maha Kuasa, Dia Maha Hebat.

sedikit perkongsian bingkisan foto-foto lawatan umie ke Muzium Tsunami Aceh, Indonesia iaitu 7 tahun selepas kejadian tsunami itu berlaku..sepanjang berada di Banda Aceh, perasaan ini memang sukar untuk digambarkan...terlalu sayu dan hiba..rasa takut..juga insaf..ada kalanya umie menangis sendiri...hanya apa yang boleh umie katakan, di sana terdapat terlalu banyak bukti2 kekuasaanNya..pergilah lihat sendiri dan hayati apa yang telah berlaku di kota ini...insya Allah kita akan temui jawapannya..antara bahan pameran di muzium


sekitar ruang pameran muzium


Model ombak tsunami (tsunami wave flume)


jam terhenti menunjukan waktu sebenar kejadian gempa bumi kuat itu berlaku


Alat pengesan gempa bumi sewaktu 26 Dis 2004 - akan menjadi bahan sejarah penting


laluan menuju lorong tsunami (tembok tinggi bersama curahan air + dgn alunan ayat suci Al-Quran)

sebahagian nama-nama mangsa tsunami Aceh terpahat di dinding


kalimah ALLAH di atas kubah nama-nama mangsa tsunami tanda kebesaran-Nya
replika kampung2 dan kota Banda Aceh


Masjid Raya Baiturahman (di tengah2 itu..)


tsunami masuk ke daratan sejauh ~ 7-8 km dari pesisir pantai


keadaan yang digambarkan sewaktu ombak gergasi itu tiba di Aceh
kisah dan cerita mengenai perjalanan umie di Banda Aceh boleh diikuti di sini.

********
post signature

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...